“Als de organisatie purpose en talenten, ambitie en persoonlijke  drijfveren van medewerkers met elkaar in lijn worden gebracht en het HR beleid dit proces ondersteunt, dan worden organisaties daadwerkelijk great places to work!”

Een van de grootste uitdagingen voor organisaties is om een geintegreerd en samenhangend HR beleid te ontwikkelen dat aansluit bij de verwachtingen en benodigdheden van zowel de organisatie als de individuele medewerker. Veel organisaties richten zich ondertussen op doelgroepen of werken met persona’s, maar zetten vervolgens niet de volgende stap: wat nou als we die doelgroep, persona of zelfs indiviuele medewerker centraal zetten en dan pas onze processen inrichten? We kunnen wat dat betreft veel leren van methodieken als Design Thinking of Appreciative Inquiry waarbij de wensen van de gebruiker (de medewerker) centraal wordt gesteld.

Het Integrated Employee Engagament Model © helpt hierbij.

IEE

 

 

15 jaar geleden!
Ongeveer 15 jaar geleden tekende ik  voor het eerst een employee journey en koppelde dat aan thema’s als medewerker engagement, medewerker experience en employer branding. Het ‘integrated employee engagement & experience model’ noemde ik het. Daarbij was niet het HR beleid het uitgangspunt, maar de drijfveren van de verschillende medewerkersgroepen die wij dachten te kunnen onderscheiden. Ik moest steeds uitleggen wat ik bedoelde, maar kreeg wel de ruimte om mijn visie verder uit te bouwen en het model in verschillende landen te testen …

Zoveel jaren verder (in 2019 vier ik dat ik 10 jaar zelfstandig professional ben) en HR was nog nooit zo leuk! We kunnen de mens nu écht centraal zetten, we kunnen de organisatie helpen duurzame doelen na te streven en andere manieren van organiseren te ontdekken waar gelijkwaardigheid en vertrouwen voorop staan. En waar digitale tools en algoritmen het werkproces ondersteunen (beter en makkelijker maken) … ik zie de toekomst van werk met enthousiasme tegemoet!